TMR chce meniť so štátom pozemky v Tatrách, na ktorých má investície

20.05.2013 Bratislava

Bratislava 20. mája (TASR) - Spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR), za ktorou stojí aj finančná skupina J&T, chce získať zámenou so štátom pozemky vo Vysokých či Nízkych Tatrách, na ktorých prevádzkuje svoje lyžiarske strediská.
Na oplátku ponúka pozemky taktiež v chránených tatranských územiach. V súčasnosti má spoločnosť pozemky v prenájme, čo má komplikovať proces dobudovania a rekonštrukcie infraštruktúry.

"Cieľom tejto zámeny je transparentné vysporiadanie pozemkov pod investíciami TMR ako najväčšieho investora v oblasti cestovného ruchu na Slovensku, pričom na rozdiel od iných zahraničných investorov nežiadame od štátu nič zadarmo, ale ponúkame otvorený a transparentný proces," povedal predseda dozornej rady TMR Igor Rattaj. Poznamenal, že spoločnosť nebráni žiadnej verejnej kontrole procesu výmeny.

TMR by chcela získať asi 320 hektárov v Starom Smokovci, ponúka za ne rovnako veľké štátne pozemky v Tatranskej Lomnici. Pozemky v Starom Smokovci spoločnosť kúpila práve s cieľom možnej zámeny za pozemky, na ktorých má lanovky. Vymeniť by chcela aj pozemky v oblasti Slavkovského štítu za tie na Chopku, so štátom by si tiež chcela vymeniť prerozdelenie pozemkov v hospodárskom lese v Medzeve. TRM štátu ponúka aj zaplatenie finančnej kompenzácie vo výške troch ročných nájmov za predmetné územia.

Celý proces zámeny pozemkov spadá do kompetencie ministerstva pôdohospodárstva SR, to však podľa hovorkyne Zuzany Gulovej nepozná v súčasnosti okolnosti zámeny a k téme sa preto zatiaľ nebude vyjadrovať. TASR o stanovisko požiadala aj ministerstvo životného prostredia, ktoré musí zámenu tiež odobriť. "Informáciami, ktoré sa týkajú tohto projektu sa zaoberáme, prioritne však téma patrí rezortu pôdohospodárstva," reagoval hovorca rezortu Maroš Stano.
 

Vyberte región